Etiketter

onsdag 20 augusti 2014

Läslogg: Persongranskare

(Jag har läst till sidan 50)

Huvudpersonen i min bok, Mordet på golfklubben av Elsa Sjöholm, heter kommissarie Erik Lissdaniels, men han har bara precis dykt upp och beskrivits som en rutinerad och trygg person. Han är kraftig och påminner om en björn som lufsar fram. Ögonbrynen är svarta och kraftiga och han har tjockt lätt grånat hår. Han verkar vara en typisk kommissarie: Han brinner för sitt yrke och tar inte hand om sig själv. Lissdaniels får rycka in när man hittar en död man på golfklubben.

Den som beskrivits mest hittills i boken är offret, Viktor Berg, som är ägare till ett sågverk. I en tillbakablick sex månader innan mordet får man veta att han på golfklubbens årsmöte protesterade mot hur klubbens ekonomi sköttes.Viktor hade varit med att starta upp klubben och han hade ställt upp med mycket frivilligt arbete. Nu retar han och några andra gamla medlemmar sig på att de yngre personerna i klubbens styrelse slösar med klubbens resurser. Viktor vill att klubben ska avskeda intendenten och hans flickvän som båda jobbar heltid på klubben.

Viktor är gammalmodig för han ogillar att intendenten och flickvännen bor ihop utan att vara gifta. Han är modig för det är ingen annan som vågar säga det han säger, men många tycker samma sak. De flesta tycker att Viktor är för burdus och aggressiv när han presenterar fakta som visar på att styrelsen till exempel betalt privata resor med klubbens pengar.

Berättelsen utspelar sig i ett litet samhälle och alla lever nära varandra. Om man blir ovän med inflytelserika personer så kan det innebära negativa saker för ens familj och ens företag. Detta kan jag känna igen från när jag växte upp i en liten by, Brösarp. Alla kände alla och hade koll på varandra. Detta kan vara både bra och dåligt. Bra, om folk hjälper dem som råkar ut för svårigheter. Dåligt om man skvallrar och pratar bakom ryggen på varandra, då kan man bli "dömd utan rättegång" och till exempel bli utfrusen för något man inte gjort.

ORDLISTA

formidabel = imponerande
Han gör ett formidabelt golfslag.

euforisk = överlycklig
Den euforiska känslan efter ett perfekt slag.

gena = ta med en snabbare väg än vanligt
Några golfspelare genar tvärs över banan med sina vagnar.

emblem = märke
Högt uppe på väggen syntes emblemet med två korslagda golfklubbor.

sekretessbelagd = hemlighetsstämplad
Desa uppgifter är sekretessbelagda.

ämbetsman = högre tjänsteman inom statlig tjänst
Polismästaren uppträdde ämbetsmannalikt.

pionjär = person verksam inom nytt område
Viktor hade varit en av pionjärerna.

erinra = påminna
Han erinrade om slitet med att bygga banan.

kontrovers = meningsskiljaktighet, tvist
Folk är rädda för kontroverser.

vital = livskraftig, vid god hälsa
Karl var en vital sextiåring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar