Etiketter

söndag 24 augusti 2014

Läslogg: Miljögranskning

(Jag har läst till sidan 100.)

Som jag sagt tidigare utspelar sig denna bok i en liten by, Dalby, i Dalarna. Det sägs på ett ställe i boken att byn är så liten att man med lätthet kan ta sig till fots till alla ställen i byn.  Av naturbeskrivningarna drar jag slutsatsen att detta är ett naturskönt ställe med skog, vatten och röda stugor. Speciellt vackert verkar det vara vid några villor som ligger nere vid Näckåsjön och boken inleds med flera natursköna beskrivningar från olika platser på golfbanan.

Alla känner alla i Dalby. Detta kan vara en trygghet för alla känner att de ingår i ett sammanhang och förhoppningsvis ställer folk upp och hjälper sina medmänniskor. Men det kan även vara svårt att leva sitt eget liv för många har synpunkter på det man gör och om man försöker gå sin egen väg kan man lätt hamna utanför bygemenskapen och bli utfryst istället. Det är också svårt för nykomlingar att bli riktigt accepterade. I boken nämns en person som bott länge i byn men som inte är född där och då räknas han inte som en äkta Dalbybo. Utanför byn har Viktor Berg ett hus som används som flyktingförläggning och detta är det många i Dalby som inte tycker om. Någon har till och med slagit sönder rutor och skrivit rasistiska budskap på flyktingförläggningen men de flesta byborna är bara allmänt skeptiska och de tycker att man ska hjälpa människor i nöd. Däremot retar de sig på att Viktor Berg tjänar pengar på att driva flyktingförläggningen.

Det som beskrivs i boken förekommer även i verkligheten. Titt som tätt hör och läser man om rasistiska attacker mot flyktingförläggningar samt om byar där invånarna motsätter sig att man startar en flyktingförläggning just i deras samhälle. Här i Lund har Svenskarnas parti nyligen protesterat mot att Lunds kommun tvingas ta emot ett visst antal ensamkommande flyktingbarn som ska inkvarteras där man tidigare haft en kvinnohärbärge för utsatta kvinnor.

Ordlista

eloge = stor mängd beröm
Viktor ger flyktingarna en eloge.

på vid gavel = (helt) öppen
Lisa Marie öppnade alla fönster på vid gavel.

finlemmad = späd, spenslig, fint byggd
Anna var liten och finlemmad.

ritual =  fastställd ordning, ceremoni
Detta tal hörde till ritualen.

exotisk = från fjärran länder, främmande, annorlunda (positivt)
Anna var en exotisk blomma i Dalby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar