Etiketter

söndag 24 augusti 2014

Läslogg: Bokens konflikt

(Jag har läst till sidan 150.)

Problemet eller konflikten i boken är att en person, Viktor Berg, blivit mördad. Efter bokens inledning där man hittar Viktor död i ett dike på golfbanan, har läsaren fått en tillbakablick i vad som hänt i Viktors liv det senaste halvåret. Det visar sig att Viktor är en självsäker och burdus person som alltid säger vad han tycker, ofta på ett aggressivt och provocerande sätt.

Viktor klagar på hur golfklubbens ekonomi sköts och antyder att styrelsen svindlar bort klubbens pengar.  Klubbens revisor verkar nervös när lokaltidningen vill förhöra sig om detta påstådda bedrägeri. Viktor klagar på intendenten och hans flickvän som är heltidsanställda och han retar sig högljutt på nya rutiner och på hur andra golfspelare sköter sig på banan.

Viktor sitter i kommunstyrelsen för folkpartiet men har blivit en belastning för partiet eftersom många retar sig på att Viktor tjänar pengar på att driva flyktingförläggningen. Vi får veta att en annan person, Bertil Böhm, planerar att ta över Viktors plats i kommunstyrelsen. Det finns även några personer som gått så långt att de vandaliserat på flyktingförläggningen.

Viktor beskrivs även som en mansgris som tycker att kvinnan ska serva mannen och inte sätta sig upp mot mannens vilja. När kommissarien förhör Viktors fru är hon lojal till sin man men hon visar inte upp någon större förtvivlan eller känslosam sorg så kommissarien misstänker att de inte haft ett kärleksfullt förhållande.

Viktors sekreterare på sågverket Anna Jax är också hon lojal mot sin förre arbetsgivare och blir irriterad när kommissarien antyder att Viktor haft fiender. Kommissarien undrar om Viktor haft ett förhållande till sekreteraren. Visserligen var Viktor betydligt äldre men han var inte oattraktiv och han hade tagit med Anna två gånger på sina affärsresor till Japan.

Det finns alltså en hel del tänkbara fiender men ingen konflikt som skulle föranleda ett mord.  Detta är typiskt för de flesta deckare. Det finns många lösa trådar. Några är villospår men andra kommer att ha betydelse när kommissarien löser fallet.

Mina misstankar går främst till att någon i styrelsen begått mordet. De har inte "rent mjöl i påsen" och revisorn blir märkbart nervös när en reporter från lokaltidningen vill ha information om golfklubbens finanser. Mördaren kan också vara en känslokall person som inte visar någon oro. I så fall är det väl först och främst Viktors fru som blir misstänkt. Kommissarien känner på sig att Viktor och hans fru inte levde i ett kärleksfullt förhållande. Om Viktor haft en älskarinna har kanske frun hämnats genom att attackera honom med en golfklubba. Det har ju hänt förut. Se bara på Tiger Woods fru, Elin, som jagade Tiger med en golfklubba när hon fick reda på att han varit otrogen.

Ordlista

nämndeman= person vid domstol som fungerar som domare utan full laglig utbildning
Far och farfar hade varit nämndemän.

mellangärde = midja
Han drog ett djupt andetag ända från mellangärdet.

beklämd = nedslagen, olycklig
Karl kände sig beklämd.

fryntlig = gladlynt
En fryntlig dam steg in i hissen.

konventionell = traditionell,  som följer regler, vanlig
Viktor var ingen konventionell människa.

obligatorisk = tvingande, något som måste förekomma, inte frivillig
kondoleans = beklagande, erkännande av annans sorg
När den obligatoriska kondoleansen var avklarad satte de sig ned.

radikalt = som innebär stora förändringar
Hennes tillvaro riskerar att förändras radikalt.

nostalgisk = tillbakablickande, trånande
De var för unga för att lida av nostalgiska känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar